
4. Kur’an-ı Kerim’in İç Düzeni
Kur’an-ı Kerim’in, ayet, sure ve cüzlerden oluşan bir iç düzeni vardır. Kur’an’ın iç düzeni hakkında bilgi sahibi olabilmek için bu kavramların bilinmesi gerekir.
4.1. Ayet
Kur’an-ı Kerim’in her bir cümlesine “ayet” denir. Birkaç harften veya bir kelimeden oluşan ayetler olduğu gibi bir sayfa uzunluğunda ayet de vardır. Ayetler “durak” adı verilen işaretlerle birbirinden ayrılır. Kur’an-ı Kerim, 6236 ayetten oluşmaktadır.
4.2. Sure
Kur’an-ı Kerim’in ayetlerden oluşan her bir bölümüne “sure” denir. Sureler “besmele” ile birbirinden ayrılır. Kur’an-ı Kerim’de Tevbe suresi hariç her surenin başında “Besmele” bulunmaktadır.
Kur’an’da toplam 114 sure vardır. Bu sureler birbirinden farklı uzunluktadır. En kısa sure 3 ayet ile Kevser suresi; en uzun sureise 286 ayet ile Bakara suresidir. Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi Fâtiha, son suresi ise Nâs’tır. Kur’an’daki her surenin bir adı vardır.
Sureler adlarını surenin içinde geçen bir olaydan, bir konudan veya peygamber adı ya da başka bir isimden alır.
4.3. Cüz
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, ayet ve surelerin dışında bir de cüzler şeklinde bölümlere ayrılmıştır. Kur’an-ı Kerim’in yirmi sayfadan oluşan her bir bölümüne “cüz” denir. Kur’an-ı Kerim otuz cüzden oluşur. Her cüzün başlangıcında sayfa kenarında bir gül resmi vardır. Bu güllere “cüz gülleri” denir.
Kur’an-ı Kerim’in cüzlere ayrılması, belli bir düzen içerisinde okunması ve anlaşılmasını kolaylaştırır. Örneğin hafızlar Kur’an’ı cüz sistemine göre ezberlerler.
Aynı şekilde Kur’an’ın grup hâlinde hatmedilmesi de cüzlerin hatime katılanlar arasında dağıtılması ile olur.
Ülkemizde basılmış olan Kur’an nüshalarının sonunda hatim duası yer alır. Ayrıca Kur’an’ı yazan hattatın ve basan yayınevinin adı yer alır. En sonda ise surelerin fihristi verilir. Bu fihristte sure numarası, sure adı ve surenin başladığı sayfanın numarası vardır.


